Hur vet man att det handlar om kvävningsrisk?
Personen drar efter andan, kan inte prata eller hosta och blir blåaktig.
Ett främmande föremål som blockerar luftvägarna utgör en kvävningsrisk.
Hur vet man att det handlar om kvävningsrisk?
Personen drar efter andan, kan inte prata eller hosta och blir blåaktig.
En bit mat, en godis eller något motsvarande kan fastna i svalget och täppa till luftvägarna. Då kan inte personen andas, hosta eller prata. Ett främmande föremål som blockerar andningen innebär alltid livsfara. Det är då viktigt att snabbt identifiera situationen och agera.
Gör så här om du stöter på en person som håller på att kvävas:
Ställ dig bakom den hjälpbehövande personen och böj överkroppen nedåt medan du stöttar bålen. Dunka sedan 5 gånger bestämt mellan skulderbladen.
Om det främmande föremålet inte lämnar luftvägarna, ring 112 för att göra en nödanmälan.
Om det inte hjälper att slå mellan skulderbladen, så fortsätt att ge första hjälpen genom att göra Heimlichmanövern. Ställ dig bakom den hjälpbehövande personen som bilden visar och ta tag i din knutna hand. Tryck kraftigt bakåt och uppåt med båda händerna. Upprepa trycket 5 gånger vid behov.
Om det främmande föremålet inte lämnar luftvägarna, så fortsätt att ge första hjälpen genom att alternera 5 slag och 5 buktryck tills hindret lossnar eller akutsjukvården kommer på plats. Om den hjälpbehövande personen blir livlös inleder du hjärt-lungräddning.
De flesta kvävningssituationer är kopplade till måltidssituationer där det oftast finns flera andra i närheten som kan hjälpa till. Det första steget är dock att identifiera situationen.