Första hjälpen-utrustning

Utöver första hjälpen-färdigheter är det bra att förbereda sig på olyckor och olika första hjälpen-situationer med lämplig första hjälpen-utrustning. I en hemmiljö räcker det ofta med en första hjälpen-väska för hemmabruk. Den innehåller den vanligaste första hjälpen-utrustningen som behövs.

När man väljer första hjälpen-utrustning är det bra att fundera på i vilket syfte man införskaffar utrustningen. Kan den första hjälpen-väska man har införskaffat till exempelvis stugan eller bilen svara mot de risker och farliga situationer som finns i den miljön?

Man saknar oftast inte första hjälpen-utrustning förrän olyckan är framme, men desto större anledning är det att förbereda sig rätt inför incidenter, och det är bra att ha första hjälpen-utrustningen nära till hands inför en situation. Man bör också bekanta sig med första hjälpen-utrustningen på förhand, så att man vid behov kan använda den snabbt och rätt.

Första hjälpen-väskor och annan första hjälpen-utrustning kan köpas via Röda Korsets butik.

I varje hem bör det finnas en första hjälpen-väska för små olyckor, där man hittar bland annat förband och utrustning för att rengöra stora och små sår och för att ge stöd vid en ledbandsskada. Dessutom är det bra att tänka på om det finns särskilda behov hos de personer som bor i hemmet. Om det finns små barn som leker på gårdsplanen är det till exempel bra att ha kylkompresser och fästingborttagare.

En FRK Första hjälpen-väska för allmänt bruk är ett utmärkt alternativ för små olyckor i hemmet. Den bör finnas lättillgänglig så att man omedelbart kan påbörja första hjälpen om situationen så kräver.

Dessutom är det bra att då och då kontrollera att första hjälpen-utrustningen inte har blivit gammal samt att ersätta använd utrustning med ny.

Varje bil bör ha första hjälpen- och skyddsutrustning i händelse av en olycka: en FRK Första hjälpen-väska, varningstriangel, bilbältesskärare och reflexvästar ingår i den grundläggande utrustningen i en bil. I första hjälpen-väskan bör det finnas förband och utrustning för att rengöra stora och små sår samt utrustning för att ge stöd vid en ledbandsskada.

Det kan även finnas behov av skyddshandskar och rymdlakan vid olyckor.

Första hjälpen-utrustningen ska vara lättillgänglig så att man omedelbart kan påbörja den första hjälpen som behövs. Bilbältesskärare är till exempel inte till någon hjälp om man förvarar den i bakluckan, utan den bör vara placerad i dörrfacket på förarsidan eller vid solskyddet.

I en sommarstuga har man mycket med vind och hetta att göra när man grillar, värmer bastun och rör sig ute i solen. Därför är de vanligaste situationerna som kräver första hjälpen där olika typer av brännskador. I en sommarstuga håller man dessutom kanske också på att snickra, hugga ved och vara utomhus, så det är bra att förbereda sig med första hjälpen-utrustning för olika typer av sår och blödningar.

Det är också bra att ha första hjälpen-utrustning för att rengöra och ge första hjälpen vid sår, tryckförband för kraftigare blödningar samt utrustning och en kylpåse för att ge stöd vid ledbandsskador. I vissa områden kan det dessutom vara bra att ha fästingborttagare och huggormsutrustning.

För sommarstugan passar det bra med en FRK Första hjälpen-väska för allmänt bruk som kan kompletteras med annan utrustning.

Hemma bör man utöver en första hjälpen-väska även ha en mindre första hjälpen-väska som man kan ta med på resa. Innehållet bestäms utifrån resmål – om man till exempel åker på en skidresa under vintern kan det vara bra att ha med en värmedyna, medan det är bra att ta med skavsårsplåster om man åker på en stadsresa under sommaren.

Det är bra att ha grundutrustning för snabb livräddande första hjälpen i en första hjälpen-väska i reseformat: rengörings- och första hjälpen-utrustning för små och stora sår, olika förband och kompresser samt skyddshandskar.

Ett utmärkt alternativ för resan är att ta med FRK Resenärens första hjälpen-väska.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss så hjälper vi gärna till med alla frågor som rör FRK första hjälpen-kurser och utbildningar i första hjälpen. Du kan också ge oss beröm, förslag på förbättringar eller respons via formuläret som finns på sidan med FRK första hjälpen-kurser.

Kontakta oss