Tips för att upprätthålla första hjälpen-färdigheter

Man kan aldrig förutse en situation som kräver första hjälpen och man kan sällan förbereda sig på den. Första hjälpen-färdigheter är livsviktiga – i nödsituationer behövs kunskaper och färdigheter samt mod att agera och ge första hjälpen.

Grattis till att ha fått FRK första hjälpen-behörighet!

Du har fått mycket bra saker att ta med dig från FRK första hjälpen-kursen och blivit redo för olika olycks- och nödsituationer där det är kritiskt att snabbt ge livräddande första hjälpen.

Första hjälpen är en livsfärdighet som du kan använda för att hjälpa någon som befinner sig i en nödsituation eller som har varit med om en olycka.

De kunskaper och färdigheter du tillägnar dig under första hjälpen-kursen kan också bli en förebyggande del i din egen vardag. Man kan göra sin omgivning mer säker genom att identifiera risker och farliga platser, och på så sätt undvika olyckor.

Dessutom kan du utifrån de kunskaper du får även reflektera kring egna riskfaktorer när det gäller olika sjukdomar och hur du kan påverka att olika sjukdomsanfall uppstår genom att ändra på ditt agerande eller dina levnadsvanor.

Två leende kollegor skålar med kaffekoppar för sina nya första hjälpen-behörigheter.

Hur upprätthåller man sina första hjälpen-färdigheter?

  • Kom och repetera dina färdigheter på en FRK första hjälpen-kurs. Du kan också gå onlineutbildningen för första hjälpen när det passar dig, oavsett var du befinner dig.
  • Uppdatera din behörighet i första hjälpen med tre års mellanrum med en FRK första hjälpen-kurs. Hitta den närmaste utbildaren här.
  • Repetera dina kunskaper.
  • Tänk tillbaka på de vanligaste anvisningarna för första hjälpen här.
  • Kontrollera farliga platser i ditt hem och på din arbetsplats samt eventuella olycksrisker. Du hittar information här.
  • Se till att första hjälpen-utrustningen är uppdaterad och öva på att använda den redan i förväg, så att du vet hur du ska agera när det sker en olycka.
  • Ladda ner 112 Suomi-appen till din telefon. Med hjälp av den kan du göra en nödanmälan, kontrollera var den närmaste hjärtstartaren (defibrillatorn) finns, få hjälp i olika situationer samt få varningsmeddelanden från myndigheter direkt till din telefon.

Samtala och gå igenom med närstående hur man ska agera om det till exempel uppstår en situation i hemmet där man behöver första hjälpen-färdigheter eller göra en nödanmälan. Det är också en bra idé att i förväg identifiera risker och farliga platser i din omgivning och förutse eventuella olyckssituationer.

Gå också igenom var det finns första hjälpen-utrustning i ditt hem och hur den ska användas.

Finlands Röda Kors första hjälpen-grupper

Finlands Röda Kors första hjälpen-grupper finns på flera orter i Finland. I en sådan grupp finns möjlighet att utveckla och underhålla sina första hjälpen-färdigheter och sin beredskap att agera i olika situationer som kräver första hjälpen.

Det är också bra att öva regelbundet på sina första hjälpen-färdigheter, så att man bibehåller sin beredskap att hjälpa. Det kan när som helst uppstå en situation där din hjälp behövs. Visst skulle du också själv vilja få hjälp?

Lär dig mer om första hjälpen-gruppernas verksamhet här.

Bild: Marjaana Malkamäki, Finlands Röda Kors

FRK första hjälpen-grupper övar på första hjälpen med en docka.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss så hjälper vi gärna till med alla frågor som rör FRK första hjälpen-kurser och utbildningar i första hjälpen. Du kan också ge oss beröm, förslag på förbättringar eller respons via formuläret som finns på sidan med FRK första hjälpen-kurser.

Kontakta oss