Psykisk första hjälpen

Syftet med psykisk första hjälpen är att lugna, trösta och stötta.

Två personer håller hand.

Hur känner man igen behovet av psykisk första hjälpen?

Under eller efter en allvarlig och oväntad händelse kan en person befinna sig i chocktillstånd. Det känns som att tiden står still, man känner sig avtrubbad och allt känns overkligt. Chock kan inbegripa fysiska symtom såsom hög puls, svettningar, tremor, skakningar eller snabbare andning. Det är svårt för personen att tänka klart och att bearbeta det som har hänt.

En olycka eller nödsituation kan utöver fysiska skador även orsaka psykiska skador. Psykisk första hjälpen hjälper en person och hens närstående att gå vidare i en situation då en plötslig och oväntad kris rubbar känslan av trygghet. Att den som hjälper agerar lugnt i situationen skapar en känsla av trygghet.

En kris kan orsakas av till exempel allvarlig sjukdom, olycka, en närståendes dödsfall eller att man blivit utsatt för ett brott.

Så här ger du psykisk första hjälpen:

1

Håll dig lugn och lugna ner den ängsliga personen

2

Prata med den hjälpbehövande personen, lyssna

3

Vidrör personen om det känns naturligt

4

Stanna hos den hjälpbehövande personen – lämna hen inte ensam

5

Observera och acceptera hur den hjälpbehövande personen känner

6

Berätta ärligt om vad som har hänt och vad som händer i situationen

7

Håll nyfikna på avstånd

Många klarar av en omskakande upplevelse på egen hand eller med hjälp av närstående. Familj, vänner och kollegor spelar en viktig roll för hur personen tacklar situationen. Men ibland behövs professionell hjälp för att återhämta sig.

Kom ihåg att du som medhjälpare också kan behöva hjälp.